A gumihal dicsérete

Hihetetlen népszerűségnek örvendenek a szilikon csalik a pergető horgászok körében. Gumihal, plasztik csali minden valamire való horgászbolt kínálatában szerepel, mint ahogy az Ebihalon is. Sőt, nálunk a gumi csali a vezető termékkör, műcsalijaink nagy része gumihal, twister és egyéb szilikon kreatúra.

Gumihal

A gumihal, a hagyományos shad típusú szilikonok magyar gyűjtőneve. Elsősorban azokat a gumi műcsalikat nevezzük gumihalnak, amelyek testformája és farokkiképzése hasonlít a táplálékhalakéra, elsősorban a küsz, bodorka, vörösszárnyú keszeg, sügér, ökle, géb halainkra. De nem ritka, hogy eredményesen horgászhatunk a ragadozó kisebb egyedeit imitáló gumihalakkal is: így kapható a piacon angolna, csuka, harcsa, süllő formájú-mintázatú gumihal is.

A gumihalak faroklapátjának kiképzése lehet korong alakú és fecskeszárnyú. Ez utóbbiak elsősorban drop-shotozásra használatosak. A gumihal 3-20 cm-es mérettartományban a legelterjedtebb, a hazai horgászok – eladási statisztikáink szerint – elsősorban a 7-8 cm-es gumihalakat keresik.

A gumihalak színezése nem ismer határokat. Ma már nem csak egyszínű gumihal kapható a boltokban, mint egykoron, a boldog békeidőkben – többszínű, festett, UV aktív, gliterezett gumihalak százai kelletik magukat. Ne legyen kétségünk afelől, hogy ez a fajta választék elsősorban a horgászok ízlésére hivatott hatni, nem a fogás eredményességére. Egyik kedvenc gumihalam, a Narval sügérimitációja vitrinbe kívánkozik, olyan szép:

A gumihal népszerűségének egyik oka minden bizonnyal – fogóssága mellett – az ára. Míg egy gumihalat átlagosan 100-500 Ft-ért megvehetünk, addig egy hasonló kvalitású wobbler ára 2000-6000 Ft között alakul. Igaz ugyan, hogy a wobbler hal-állóbb, de könnyebben is bent marad a vízben horgozása miatt.

A gumihal használata mellett szól a fentebb említett horgozásbeli sajátossága is. Leszámítva a tenyérnyi, megpatkolt gumiszörnyeket, az átlag gumihal 1 darab egy ágú horoggal szerelt, így sokkal kíméletesebben akad, és könnyebben is szabadítható, mint a wobblerre szerelt két-három darab hármashorog.

Ne feledjük ugyanakkor, hogy a gumihal nem épp a kezdők fegyvere. Wobblert vezetni könnyebben tanulható, mint a plasztikkal való horgászat. De mint minden, ez a módszer is hamar elsajátítható, és meghozza a vágyott sikert használójának, ha kellő kitartással és szakmai alázattal áll a pergető horgászathoz.

Twister

A múlt században, a Mister Twister márkanév alatt sikerre vitt twister forma lett a névadója minden olyan gumicsalinak, amelynek akár féreg, akár hal alakú teste nagy, íves farokban végződik.

A twisterek farka rendkívül vékony gumiból készül, hogy bevontatáskor aktívan veressen. Ideális csali minden ragadozóra. Bár mára már kissé kiment a divatból, sokan mégis jobban szeretik, mint a gumihalakat. UL horgászok előnyben részesítik a 2-5 cm-es hosszúságú twistereket. Csukázásra nem ritka a 20 cm-es monstrum sem.

Egyéb kreatúrák

Elsősorban a patakpeca népszerűsége okán, a legyező horgászat műcsali kínálata átszivárgott az elmúlt évtizedekben a plasztik horgászatba is. Egyre finomabb felszereléseket tudunk a nanotechnika térhódítása okán összeállítani, így egyre kisebb, egyre óvatosabb halakat tudunk horogra akasztani. A hagyományos gumicsalik (gumihal, twister) mellett megjelentek a férgek, a lárvák és a rákok is a műcsaligyártók kínálatában. Egészen a mormiskázó 1 cm-es mikrobaitektől az 5-6 cm-es rákokig.

Gumihal vagy wobbler?

Összegezésül, summázva a fent leírtakat: mindkettőnek ott a helye a műcsalis dobozban. Nincs olyan műcsali, sem gumihal, sem wobbler, ami mindenesként, bármely időszakban, bármilyen vízterületen, bármely halfajra eredményesen használható lenne. Kísérletezni és dobálni kell rendületlenül!

Hogy megkönyítsem a kezdők életét, összeállítottam saját kínálatunkból egy kezdő szettet, amelynek birtokában a legtöbb ragadozóhalra tudunk csalit felkínálni az év bármely szakában. Csemegézzetek belőle:

Sok örömet kívánok a horgászathoz!